Blog

De ticketverkoop vergroten, hoe doe je dat?

De ticketverkoop vergroten, hoe doe je dat?

Als organisator van een evenement wil je graag dat jouw event helemaal is uitverkocht en dat het een groot succes wordt. Dat is een mooi streven, maar hoe realiseer je dit nu?

Zelf denk ik als eerste aan de oplossing om naast de fysieke kaartverkoop (op de dag zelf bij de entree van het event, bij een dorpscafé of buurtsupermarkt e.d.) om óók online e-tickets aan te bieden.

Maar als ik er verder over nadenk en mij verder inlees, denk ik dat die oplossing in de meeste gevallen niet voldoende is. Uiteraard heb je altijd uitzonderingen, maar deze daargelaten. Ik zie vaak genoeg organisatoren die kort voor het evenement de ticketshop online zetten en vervolgens te weinig kaarten hebben verkocht. Zo kom ik tot mijn eerste suggestie: Start de online kaartverkoop op tijd! En promoot jouw event niet alleen middels een website, maar maak ook actief gebruik van Social Media.

Social Media

Via Social Media kun je gemakkelijk je event promoten. Marketingfacts.nl (2017) schrijft dat medio 2017 in Nederland 9,5 miljoen geregistreerde Facebook-accounts zijn. Een kleine kanttekening daarbij is dat dit aantal niet alleen het bezoek aan Facebook betreft, maar ook aan Facebook Messenger (www.marketingfacts.nl, 2017). Op Facebook kun je een evenement aanmaken waarin je jouw ticketshop kunt plaatsen. Zorg er daarom ook voor dat je veel likes en volgers krijgt op Facebook en je Facebookpagina actief bijhoudt. Verzamel zoveel mogelijk volgers door informatie te delen, winacties houden, nieuwtjes posten enzovoorts.

Naast Facebook, kun je ook Twitter en Instagram inzetten om jouw bereik te vergroten. Verder zijn Snapchat en Pinterest groeiende met actieve gebruikers en dus interessante media om te gebruiken (www.marketingfacts.nl, 2017). Werk bij deze media met mooie sfeerbeelden om de juiste emotie op te wekken. Zorg er altijd voor dat bezoekers direct in actie kunnen komen door een goed werkende link of vermelding.

Ook is een ontwikkeling gaande dat Social Media juist veel op mobiele apparaten wordt gebruikt in plaats van op de pc (www.marketingfacts.nl, 2017). Met dit gegeven kun je wel stellen dat het sowieso ook belangrijk is dat de ticketshop en jouw website ook goed moet werken op mobiele apparaten. De ticketshop van Avayo is responsive en werkt daarom ook uitstekend op bijvoorbeeld een smartphone. Handig is om jouw eigen website ook even te checken op responsiviteit?

Voordeel bij online voorverkoop

Verder wat ook belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat de online voorverkoop niet alleen voor jou, maar ook voordeel oplevert voor de bezoeker. Online voorverkoop geeft onder andere als voordeel:

  • Geen wachtrij bij de ingang
  • Kaarten kopen wanneer het voor de bezoeker uitkomt (24/7)
  • De zekerheid tot toegang (helemaal wanneer er een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar zijn)
  • Betere plekken (bij geplaceerde verkoop)
  • Kortingen (zoals o.a. Early Bird tickets*)

*Vaak bieden festival organisaties de zogenoemde ‘Early bird tickets’ aan. Dit zijn goedkopere kaartjes die als eerste, meestal geruime tijd voor het evenement, verkocht worden. Hiermee beloon je de bezoekers, die al ver van te voren hebben besloten om naar het evenement te gaan, met een leuke korting (https://festivalfans.nl/tips-tricks-online-bestellen-festival-tickets, 2017).

Zo lang mogelijk de kaartverkoop online

Naast op tijd de ticketshop live te zetten, is het ook goed om de online kaartverkoop zo lang mogelijk door te laten lopen, zodat juist de ‘laat-beslissers’ de mogelijkheid krijgen om de kaarten op het laatste moment te kunnen kopen. Je geeft ze op deze manier toch nog het voordeel dat ze niet lang in de rij hoeven te wachten met een eventuele korting.

Makkelijk

Maak het de bezoeker makkelijk door de link naar jouw ticketshop makkelijk te vinden zijn voor de bezoeker. Zorg er ook voor dat deze link altijd en goed in beeld is. Daarbij kan het helpen dat de ticketshop er overzichtelijk uitziet, zoals bijvoorbeeld in één oogopslag alle bestelstappen in beeld.

Creëer schaarste

Creëer schaarste door een beperkte hoeveelheid tickets beschikbaar te stellen (bijvoorbeeld, slechts 200 plaatsen beschikbaar) of door een beperkte tijd voor de verkoop van tickets aan te geven (bijvoorbeeld, nog één dag of laatste kans e.d.). Mensen zijn vaak bang om mis te grijpen of te bang om een voordeeltje mis te lopen. Daarom zullen ze eerder geneigd zijn om sneller te beslissen en dus sneller een ticket te kopen. ‘Schaarste’ is niet voor niets één van de factoren die doctor Robert Cialdini noemt in zijn marketing bestseller ‘Invloed’. Dus denk eens goed na over hoe je schaarste kunt inzetten om jouw bezoekers naar jouw evenement te krijgen.

Doe een vervolgaanbod

Organiseer je vaker dan één keer een evenement? Maak dan gebruik van aftersales. Dit houdt in dat je jouw bezoekers benadert voor je volgende evenement met eventueel een passende aanbieding. Doordat je gebruik maakt van de online ticketsysteem heb je namelijk al data van al jouw bezoeker en deze gegevens (e-mailadressen) kun je weer gebruiken voor een vervolgaanbod.

Daarnaast kun je tijdens en na afloop van je evenement leuke filmpjes en foto’s plaatsen op Social Media. De zogenoemde ‘Aftermovie’. Dit geeft een positieve boost voor de ticketverkoop van je volgende evenement.

Gratis vertegenwoordiger voor jouw evenement

Zorg ervoor dat jouw bezoekers ambassadeurs worden van jouw evenement. Vraag ze om berichten te delen dat ze naar jouw evenement gaan. Deze digitale mond-tot-mond reclame maakt jouw evenement bekender. Ook brengen zij daarmee ‘vrienden’ en ‘vrienden van’ op het idee om eventueel ook naar jouw event te gaan: Gratis reclame is altijd mooi meegenomen!

Verder kun je jouw bezoekers ook iets aanbieden in ruil voor hun promotie. Ze zouden bijvoorbeeld punten kunnen verdienen wanneer ze jouw eventpagina delen op Social Media of naar bijvoorbeeld vijf vrienden te sturen (Eventplanner, 2017)**. Bij een bepaalde hoeveelheid punten verdienen ze een kortingscode o.i.d., zodat het een win-win situatie voor jou én jouw bezoekers wordt.

Ook zou je bloggers kunnen zoeken. Deze bloggers geef je gratis toegangskaarten tot jouw evenement en in ruil daarvoor vraag je hen een stukje te schrijven over hun beleving op jouw event. Ook kun je ervoor kiezen om ze een mooie commissie te geven als ze een advertentie van jouw evenement plaatsen. Uiteraard heb je de moeite genomen om hun blog te lezen en hen te leren kennen door de ‘About’-pagina, zodat je weet dat ze voor jouw interessegebied relevante bloggers zijn (Eventplanner, 2017)**.

 

Heb je nog meer suggesties? Of heb je zelfs een succesformule?

Geef jouw reactie hieronder. Ik ben erg benieuwd!

 

**Eventplanner, 2017:

https://www.eventplanner.be/nieuws/4701_5-manieren-om-last-minute-meer-tickets-te-verkopen.html#.WeR-xScOCYY.facebook

Vacatures!